Brenda Hilding

Fika är kanske det viktigaste ordet på svenska!

För Brenda Hilding och min söta värld innebar Coronakrisen omfattande förändring i verksamheten, förändring som inneburit att företaget kanske går starkare än någonsin. Och kreativiteten som syns i Brendas bakverk har visat sig i de anpassningar hon gjort i sitt företag.

Brenda startade företaget maj 2017 samtidigt som hon deltog i programmet det stora tårtslaget. I min söta värld kombinerar hon sin kreativitet med erfarenheter inom organisering och marknadsföring. För Brenda är det viktigt att varje bakverk bakas med fina råvaror, utan pulver och konstiga tillsatser och självklart med massor av kärlek. Och på sätt och vis var det en cirkel som slöts när hon nu är konditor som sin mor.

Brenda med rötterna i Peru kom till Sverige 2005. Efter en period på Öland flyttade hon och hennes man till Motala 2007. För Brenda med fler är fika det kanske allra viktigaste ordet i svenska språket, något hon reflekterade över när hon övade sig på att prata svenska på olika konditorier på dagarna.

2010 började hon som lärling på ett bageri där fick hon jobba med beställningstårtor något som fick hennes sinne för kreativitet att sprudla. Efter en sjukskrivning pga belastning och ytterligare en föräldraledighet och bakning på hemmaplan började hon drömma om att starta sitt egna företag där hon kunde erbjuda kunderna bakverk med den yppersta kvalitet och bakat med stor kärlek.

2015 kom hon till NyföretagarCentrum där hon fick massor av hjälp att utveckla sin affärsidé och också en mentor via mentorprogrammet. Av olika anledningar blev det slutligen start i maj 2017 samtidigt som hon deltog i programmet Det stora tårtslaget”, och nu tre år senare driver hon sitt företag där hon gör allt ifrån bakning, till marknadsföring och bokföring.

När Corona slog till gick företaget bättre än någonsin. Beställningarna strömmat in och hon och hennes praktikant hade massor att göra. Hon planerade för att anställa och för en uteservering. Med människors rädsla för att riskera hälsan och FHMs rekommendationer rörande tillställningar så hade när mars månad kom 90% av tårtbeställningarna avbokats eller skjutits upp till 2021. Alla bröllop och stora fester ställdes in. Säsongen dog. Bröllopstårtor är det som gör att företaget lever vilket gjorde att hon behövde finna nya vägar att få in pengar för att kunna betala räkningarna.

I Östergötland som i övriga Sverige har Rekoringarna stadigt växt, och dessa var en stor hjälp. I samband med Corona anslöt sig både fler producenter och konsumenter och Brenda startade själv en rekoring i Vadstena där hon sålde mer bröd och andra bakverk utöver att sälja i ringarna i andra omkringliggande städer. En annan lösning blev att leverera till andra caféer, med Brendas fokus på kvalitet blev hennes produkter populära för andra att sälja och hon levererar idag till stora delar av Östergötland.

Det förändrade umgängesmönstret som innebar att fler och fler sökte sig ut i naturen på sin fritid gjorde att Brenda anslöt sig till “Sjöstadskortet” där hon marknadsförde “utflyktsmålet”, en färdig box med allt som behövs i matväg för din utflykt.

Med erfarenhet inom marknadsföring satsade Brenda stort på sociala medier och med inlägg, videos etc har hon visat upp sig och det hon säljer utan att det kostat något. Följarna uppskattar att hänga med och se hur det går och hur hon jobbar.

Brendas råd till andra nya kämpande entreprenörer:

– Fokusera på att göra bra produkter/ tjänster. Ge inte upp!. Genom att vara kreativ och gödsla kunderna med service och att du bryr dig så kommer du klara detta också.

– Var lösningsorienterad, positiv och glad gör att kunderna tycker det är roligt att handla av dig!

– Ta hjälp av NyföretagarCentrum och har du möjlighet så ta tillvaro på möjligheten att få en mentor.

Följ Brenda på Min Söta Värld.

Fler berättelser

Emelie Edergard

Conny Karlsson

Klaus Wollny

Thomas Frenning